https://nepibaloldal.hu/

 

(2012-   )

 

Ezen a blogon kb. 120 írás jelent meg 2012 és 2020 között. Ezek most egy kivételével a nepibaloldal.hu oldalion olvashatók.

Az egyetlen írás, amit meghagytam itt, a 2016-ból származó A Tanácsköztársaság és a magyar értelmiség. Ennek oka, hogy ezt azóta láthatóan többen is átvették - persze hivatkozás nélkül. Szóval, csak a félreértések elkerülése végett.

 

 

Gyóni Gábor

1919. március 20-án Károlyi Mihály köztársasági elnök, miután a kegyetlen Vyx-jegyzék átvétele után nem vállalta Magyarország fegyveres védelmét, átjátszotta a hatalmat a szociáldemokrata-kommunista társaságnak, másnap pedig megalakult a Magyarországi Tanácsköztársaság (Károlyi időtől függően eltérően emlékezett vissza az akkori eseményekre, amikor az tűnt előnyösebbnek, azt mondta, nem önként adta át a hatalmat, őt becsapták; máskor ezzel ellentés értelmű nyilatkozatokat tett; de egybevetve más forrásokkal, számomra nem kétséges, hogy Károlyi Mihály tudatos döntést hozva adta át a hatalmat a szociáldemokrata-kommunista politikusoknak, de ebbe most nem akarok részletesen belemenni).

A Tanácsköztársaságot ma sokan „patkányforradalomnak” nevezik, legutóbb éppen Bayer Zsolt, a kifejezés talán Tormay Ceciletől származik, legalábbis ő népszerűsítette. Azonban 1919 márciusában sokan nagy reményeket fűztek a kommunista(szociáldemokrata) hatalomhoz.

Címkék: Bayer Zsolt Tanácsköztársaság 1918 1919 fehérterror Váry Albert 1919. március 21. Illyés Gyula Juhász Gyula Szabó Dezső Babits Mihály Móricz Zsigmond Márai Sándor Németh László magyar értelmiségiek